Creabesitas: Falen, Vallen en Vieren

Hier zit ik dan, tussen de troep in mijn kantoor dat drastisch opgeruimd moet worden, omdat ik dat van mezelf al maanden moet. Ik slaag er maar niet in om die paar vierkante meters kantoor en opslagruimte met nog voldoende kastruimte, opgeruimd te houden. Elk jaar doe ik een paar pogingen om papieren post, tijdschriften, vakbladen, afgescheurde flipovervellen en ontvangen visitekaartjes te reorganiseren en in mappen te stoppen. Elk jaar begin ik weer opnieuw met het bedenken van een systeem dat wél werkt. Het opruimen gaat dan weer even goed, maar het opgeruimd houden? Daar faal ik keer op keer weer in. Soms is het zo’n bende dat ik er bijna over val. Soms kun je mij beter Van der Bende noemen…

Falen én slagen tegelijk
Aan de andere kant van diezelfde verdieping bevindt zich mijn praktijkruimte. Op de een of andere manier slaag ik er steeds weer in die ruimte en de weg ernaartoe opgeruimd te houden. Misschien omdat er andere mensen in binnenlopen en het doel van hun komst is de wens om meer ontspannen de deur uit te gaan dan toen ze binnenkwamen? Misschien omdat ik het zelf prettiger vind om tijdens MultiKracht-sessies en massages een geordend uitzicht te hebben? Misschien slaag ik juist wel met vlag en wimpel in het verborgen houden van die troep aan de andere kant. Falen en slagen tegelijk, kan dat? Blijkbaar wel…

Wat creatieve mensen anders doen…
Nummer 5 op de lijst van ‘ 22 Things creative people do differently than the rest‘ is:

“5. They will fail, and you can be sure they will try again

Life it’s not always easy for a creative, especially for the professional ones. They will fail one thousand time in their life, then they will rise and succeed, only to fail again. Every creative, even the most successful one, has failed and has been rejected one million times. But they finally did it.”

Zou ik het gewoon heerlijk vinden als iets wat ik bedenk, niet volledig langdurig succesvol is zodat ik mijn creativiteit opnieuw kan aanboren om tot een oplossing te komen? Zou ondernemerschap voor mij gewoon de ideale werk- en ontwikkelomgeving zijn, zodat ik mezelf steeds kan blijven uitdagen?

photo2

Hoe past Creabesitas in dit verhaal?
Creabesitas is het fysieke, mentale en emotionele gevolg van onderdrukte creativiteit op basis van beperkende oordelen. Als jij of iemand anders een oordeel heeft over falen, ga je er dus alles aan doen om niet te falen en onderdruk je je oplossingsgerichte vermogen en daarmee je creativiteit. Je blijft vaak hangen in het veilige gedrag dat niet van jouzelf is, maar geadviseerd is door andere personen, al dan niet met de beste bedoelingen. Hierdoor ontwikkel je jezelf niet meer, kun je niet jezelf zijn en voert faalangst de boventoon. Je raakt verwijderd van wie je daadwerkelijk bent en dat kan op den duur zelfs lijfelijk pijn doen. Totdat… je ontdekt dat je blijft leven, ook al faal je keer op keer.

Of… is niet durven falen juist ook wie je bent? Zijn jouw pogingen om niet te falen en de trucs die je verzint vanuit die faalangst, ook gewoon jouw creativiteit aan zet? De graadmeter om te bepalen welke het is, is je energielevel.
Kost keer op keer falen jou energie? Dan is je faalangst functioneel en leveren de doemscenario’s jou de kracht om te overleven.
Kost de faalangst jou energie? Word je daar zo moe van? Dan is jezelf toestaan om te falen jouw volgende stap.

Falen levert nieuwe kracht MultiKracht onladen zonder titel
Het gevoel dat je voelt, wanneer je jezelf de eerste keer toestaat om te falen, is onbeschrijfelijk. Ontdekken dat je blijft leven ook al faal je, geeft je ongelofelijk veel kracht. Je voelt je sterker en sterker worden en gaat zelfs conflictsituaties niet meer uit de weg om te ontdekken dat je keer op keer blijft leven. Tegenwoordig ben ik blij met weerstand. Laatst nog had ik een gesprek met iemand die beweerde dat een mens absoluut niet in staat kan zijn, om de aandacht op meer plekken tegelijkertijd te hebben, zoals ik dat zelf ervaar en bij de meeste mensen met ADHD herken. Vroeger zou ik getwijfeld hebben aan mijn eigen uitspraken, nu niet. Ik heb hem uitgedaagd om het te onderzoeken en die ander met dat talent de kans te geven deze eigenschap in zichzelf te leren zien en verder te ontwikkelen. Vanuit mijn ontdekking dat ik blijf leven ook al faal ik misschien, kan ik nu zeggen: “Onderzoek het maar!”. Mensen uitdagen en in beweging zetten, dat maakt mij blij…

Vieren
En dan is er ruimte om dat te vieren! Ik vier mijn falen tegenwoordig net zo, als ik mijn successen vier. Met beide kan ik blij zijn. Het falen om mijn kantoor opgeruimd te houden, die chaos leidt tot nieuwe creativiteit. En zie hier: weer een blog geschreven die anderen kan motiveren om meer zichzelf te zijn, compleet met falen én slagen ineen.

Toch kan ik het nu niet meer laten om de troep te gaan opruimen. Morgen heb ik een afspraak met mijn lieftallige collega Margriet om samen even lekker de chaos te gaan ordenen. Onder het genot van een knallend muziekje ga ik falen om de chaos te laten liggen…

Lukt het jou al om te falen?
Is dit herkenbaar voor jou? Wil je reageren en je eigen ervaringen met falen delen?
Of lukt het jou nog niet zo goed om te falen en heb je een vraag?
Laat hieronder jouw bericht achter.
Ik ben er nieuwsgierig naar…

Onderschrift afspraak beleefWil je ook dat onbeschrijfelijke gevoel voelen? Het gevoel dat je blijft leven ook al faal je en is er alleen maar chaos om je heen? Maak dan eens een afspraak voor een MultiKracht-sessie. Ik geef je graag een zetje!

(Deze blog is nummer 5 in een reeks van 22 blogs over Creabesitas – onderdrukking van creativiteit, geïnspireerd door het artikel ‘ 22 Things creative people do differently…‘.
Vorige blogs:  1. Werkstress2. Dagdromen3. Vervelen, 4. School)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *