Creabesitas: zoek eens een echte baan!

Hoe vaak heb ik de afgelopen jaren gedacht: “Waarom heb ik niet een echte baan gezocht?”… Ontelbare keren als ik weer om drie uur ‘s nachts wakker werd en mijn hoofd vol stroomde met ideeën. Als ik geconfronteerd werd met mijn bureau vol papieren die ook nog even aandacht vroegen. Als ik na een dag van ‘s morgens vijf tot ‘s avonds negen op de bank ging liggen om te ontspannen. Als ik me dan realiseerde dat ik ook nog eten moest koken…

Zou het iets voor me oplossen als ik een echte baan had? Zou ik me dan gelukkiger voelen? Ik denk het niet, ik heb het al geprobeerd in het verleden maar dat waren maar tijdelijke successen. Om vervolgens weer in stress en burn-out te belanden. Want al die ontelbare keren dat ik die gedachte had, had ik die gedachte maar heel even. Om me vervolgens weer te realiseren dat dit ondernemerschap ‘mijn echte baan’ is en ik deze voor geen goud zou willen inruilen. Omdat ik in deze functie volledig tot uiting kom, met alles wat ik in mijn rugzak heb om anderen van dienst te zijn. En dat mij een gevoel van geluk en voldoening geeft, dat ik hiervoor nog nooit had ervaren. En mijn creativiteit volledig stroomt, zonder belemmeringen… (denk ik).

Wat creatieve mensen anders doen

Nummer 6 op de lijst van ‘ 22 Things creative people do differently than the rest‘ is:

“6. They are told to get a real job

It’s not easy to be accepted as a creative, especially when your loved ones expect something different from you. Real creatives will follow their dreams.”

Het is inderdaad niet makkelijk geaccepteerd te worden als een creatief persoon. Soms wist ik de afgelopen jaren zelf ook niet meer waar ik nu eigenlijk allemaal mee bezig was, laat staan dat een ander dat een beetje kon begrijpen. ‘Echte creatievelingen zullen hun droom volgen’… het was me op het lijf geschreven maar ik had het zelf niet eens door. Ik wist niet eens wat mijn droom was. Wat ik wel wist, was dat ik stressvrij door het leven wilde gaan. Die droom is nog niet helemaal uitgekomen. Mijn beleving van stress is wel veranderd: ik heb stress en heb er geen last meer van. Was dat dan stiekem mijn droom?

Creabesitas en de echte baan

stressToen ik nog een echte baan had, als accountmanager in de ICT-sector, dacht ik dat ik voldaan moe was aan het einde van een dag werken. Nu ik inmiddels tien jaar ondernemer ben, ben ik erachter gekomen dat ik toen wel moe was maar niet voldaan. Moe van het strijden omdat ik niet mezelf was in die echte baan. Moe van het binnenhouden van de creativiteit waarvan ik niet de vrijheid had om deze volledig te uiten. Moe van het werken, want zo voelde het, serieus en zwaar. Dat voldaan moe anders voelt en energiegevend is, heb ik de afgelopen jaren pas ontdekt.

Creabesitas staat voor onderdrukking van creativiteit. Moe (maar niet voldaan) zijn aan het einde van een dag werken, is een van de symptomen van dit syndroom. Je zou creabesitas de oorzaak van een groot deel van de werkstress problemen kunnen noemen. Ook ik heb nog steeds werkstress, maar nu omdat ik zoveel ideeën heb en handen tekort om ze allemaal tot uiting te laten komen. Geduld is voor mij nog een leerpuntje. En uitbesteden en delegeren zijn de leerpunten waar ik de komende tijd aan zal werken…

De definitie van een echte baan

Wat is ‘a real job’, een echte baan eigenlijk? Wat is de definitie? Is dat een baan waarmee je serieus geld verdient? Zo’n baan van 9 tot 5 waar regelmaat en ritme de boventoon voeren? Is het een baan waarbij je, als je thuis komt, nog hoopt tijd over te hebben om te ontspannen in sport of hobby?

Of is een echte baan, een functie waarin je fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal volledig tot uiting kan komen, jezelf kunt zijn en vrij bent om nieuwe dingen te creëren? Waarin je niet hoeft te letten op de klok omdat tijd niet bestaat in jouw ‘werkdag’ van 5 tot 9 (‘s morgens tot ‘s avonds wel te verstaan)? Waarin ontspanning, sport én hobby verscholen zitten zodat jij je 24 uur per dag vrij voelt en er geen grenzen tussen werk en privétijd bestaan? Waarin je zelf de (financiële) middelen creëert om al je wensen in vervulling te laten gaan?

Tijd voor ‘De nieuwe echte baan’ MultiKracht formule zonder titel

Ik ben van mening dat het oude beeld van de ‘echte baan’ mag veranderen. Echte banen bestaan niet meer in een tijd waarin de echte banen van vroeger verdwijnen door automatisering en reorganisaties. Ik pleit voor nieuwe echte banen die voortvloeien uit het MultiKracht principe: unieke persoonlijke combinaties van kennis, kunde, gedrag en contacten. Per persoon op maat samengesteld en met per persoon een eigen functienaam. Zoals ik mezelf Blokkade-eXpert ben gaan noemen, omdat dat de lading beter dekt dan therapeut en/of trainer en/of coach…

De kracht van veelzijdigheid

Veel creatieve mensen zijn zo veelzijdig dat je ze niet in één hokje kunt stoppen. De verschillende dingen die ze doen, lijken soms niks met elkaar te maken te hebben. Uiteindelijk komt het allemaal best goed met ze. Ze hebben geen echte baan nodig, als ze de vrijheid krijgen om zichzelf te zijn. Dan verdienen ze alles bij elkaar toch een continu binnenstromend basisinkomen en misschien houden ze er zelfs nog meer aan over dan de gemiddelde echte baan. Onderschrift veelzijdigheid

Wat is jouw definitie van een echte baan? Wil je hieronder in het reactieveld jouw definitie of reactie plaatsen? Dankjewel voor het delen!

Ben jij zo’n creatief veelzijdig persoon die vastloopt in dat oude beeld van die echte baan? Wil je net als de creatievelingen op de foto boven leren hoe het anders kan? Neem dan eens een kijkje op de pagina over veelzijdig ondernemend zijn.

En kijk in de agenda voor de data van de workshops en gratis veranda-avonden ‘Vrij en blij zelfstandig ondernemen’ om kennis te maken met jouw eigen veelzijdigheid.

(Deze blog is nummer 6 in een reeks van 22 blogs over Creabesitas – onderdrukking van creativiteit, geïnspireerd door het artikel ‘ 22 Things creative people do differently…‘.
Vorige blogs:  1. Werkstress2. Dagdromen3. Vervelen, 4. School, 5. Falen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *