Ondernemen: “Gewoon gaan!”

IMG_4278
Wessel Buddingh op de bank bij Rens de Jong

Op donderdag 15 oktober bezocht ik de Week van de Ondernemer in Ahoy’ Rotterdam. Er was volop aandacht voor het Business Model Canvas, een analysetool om je bedrijf letterlijk in kaart te brengen. Nu heb ik al eerder een canvas gemaakt destijds bij Syntens, maar óf ik begrijp het model niet, óf ik ben te nuchter, óf het is een tool die gemaakt is om leuk geld te verdienen… door de makers ervan en de bureaus die dan zeggen je er betere ondernemers door te kunnen maken.

Dit tweede statement kreeg ik min of meer bevestigd toen ik op het podium tijdens de ‘Futureproof ondernemen’ sessie de eveneens Westlandse ondernemer Wessel Buddingh hoorde praten. Wessel is distributeur van de Big Green Egg, een luxe barbecue die sinds 2002 op de Nederlandse markt is en nu eindelijk na hard werken de aandacht van topchefs en het grote publiek trekt. Businessmodel-guru Patrick van der Pijl ging aan de slag met de Business Model Canvas van de Big Green Egg en trok zo een aantal conclusies over het bedrijf van Wessel. Leuk en leerzaam, maar er bekroop me een gevoel van, op z’n Westlands uitgedrukt: “Wat mot je d’r mee?”

IMG_4286
Erben Wennemars ‘Worden wie je bent’

Aan het eind van de sessie konden de ondernemers op het podium nog een tip aan de ondernemers in de zaal meegeven. Ik hoorde Wessel zeggen: “Dat hele businessmodel-gedoe is wel leuk, maar als ondernemer moet je gewoon GAAN!” Toen viel voor mij het kwartje. Westlanders gaan er gewoon voor en dat heeft ons een florerende economie opgeleverd. Het is hard werken en niet zeuren maar we doen het toch maar! Gewoon blijven gaan…

Even later bezocht ik de sessie ‘Worden wie je bent’ met Erben Wennemars als spreker. De schaatser uit het verre oosten heeft andere roots, maar zei heel zinnige dingen die mij weer herinnerden aan mijn eigen MultiKracht-methode. Over topsport zei hij: “Als je wilt reizen, moet je schaatser worden maar praat dan niet met mij over winnen. Als ik wil winnen dan zijn jullie allemaal verliezers.” Gedreven en gepassioneerd vertelde hij over zijn doelstellingen en frustraties als het niet lukte om deze doelen te halen. Hij vertelde dat langer trainen niet de oorzaak was dat er nu betere tijden werden geschaatst dan vroeger, je kunt tenslotte niet twintig uur per dag trainen, dat is gewoon dom. “Groei bereik je door jezelf continu uit balans te halen, te herstellen en dan kun je groeien.”

IMG_4277
Business Model Canvas vergelijking V&D en Bol.com

Dit is precies hoe ik onderneem. Steeds haal ik mezelf uit balans door iets nieuws te ontwikkelen, ik herstel en ik word sterker. Is dat waar ondernemen voor staat? Na de sessie van Erben ging ik ‘nog even’ op zoek naar dat antwoord. Ik liet me weer verleiden om een Business Model Canvas te gaan maken. Even een zwak momentje met grote gevolgen. Ik hoopte op een persoonlijke canvas, maar omdat ik onder de categorie ‘zzp’ers en starters’ viel, kreeg ik die aandacht niet bij de stand op de beursvloer waar dat gedaan werd. Ik had weg moeten gaan, maar ging zitten aan de tafel waar het een groepssessie werd.

Ik weet inmiddels dat ik een ingewikkeld bedrijf heb. Dat ik volgens de Business Model Canvas principes teveel verschillende klantsegmenten heb. Natuurlijk kreeg ik daar weer de nodige adviezen over: ‘focus, focus, focus’. Ik liet me zelfs verleiden om er met een vrouwelijke ondernemer die ik ken van een businessclub over in discussie te gaan. Ik probeerde haar uit te leggen dat multifocus ook focus is en dat ik niet focus op één doelgroep maar focus op het resultaat dat ik met alle twaalf verschillende doelgroepen bereik: stressvrij ondernemen, werken en leven. En dat ik met mijn communicatie wel de match vind met de klant die op dat moment door mij begeleid wil worden. Het werd een lang verhaal, feedback werd kritiek, adviezen waar ik niet om gevraagd had, werden toch gegeven en mijn mond zei op een bepaald moment ‘stop’. Ik ben naar huis gegaan, ik had geen zin in dezelfde discussie die ik in 2011 had toen ik in de ondernemerswedstrijd van de jury te horen kreeg dat ik toch vooral moest kiezen tussen al die verschillende doelgroepen en activiteiten die ik ontplooide.

In de auto terug naar huis liet ik mijn frustratie even de vrije loop. Ik was even uit balans, herstelde en werd sterker. Ik dacht: gewoon doorgaan hoe ik bezig ben, gewoon GAAN!

Button Ontdek stressvrij ondernemen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *